bordercollie

De bordercollie is een hondenras uit de groep van de herdershonden en is afkomstig uit het gebied dat men de Borders noemt, tussen Engeland en Schotland, daar werden ze gebruikt voor het drijven en hoeden van schapen. Bordercollies leren van nature gemakkelijk goede veehoeders te zijn en werden daarom vooral opgeleid tot veedrijvers. Het zijn vanouds echte werkhonden. Ten eerste is het schapendrijven werken voor hen, zowel mentaal als fysiek. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen en tegelijkertijd op aangeleerde commando's reageren van de herder. Ze hebben veel beweging en werk nodig, en dienen daarom veel buitenshuis actief te zijn. De hond heeft veel ruimte en tijd nodig om met een baas te trainen en te werken.

Als een herdershond vooral achter de kudde werkt, heet het dat hij drijft. De herder zelf zal voorop lopen of eveneens de kudde volgen. Ook kan de hond een kudde die zich op enige afstand bevindt naar de herder toe drijven. In ieder geval wordt bij het drijven het vee verplaatst.

Bij het hoeden in enge zin moet de hond ervoor zorgen dat een grazende kudde bijeen blijft, binnen door de herder aangegeven grenzen. De hond fungeert dan als 'levende omheining' en kan zich ook naast de kudde bewegen.

Wat bij veel Borders opvalt, is natuurlijk de drang om te hoeden, 'eye' genoemd. De meeste bordercollie's vinden in het werken met schapen hun geestelijke en fysieke voldoening.

De werkhondjes van de Natuurkudde:
 

van links naar rechts:   Ona,  Rani,  Mimi,  Loetje